Slappat

Vi la oss på en gräsmatta på eftermiddagen. Jag var trött efter jobbet och det var ganska varmt ute. Att vara stilla utomhus är dessutom något vi behöver träna på. Taz höll koll på allt som hände men kunde samtidigt tugga grisöra och sen bara ligga stilla. Jag somnade faktiskt och sov nog nästan en halvtimme men hörde inte Taz och kände inte att det drog i kopplet som jag hade knytit runt magen så han låg nog stilla hela tiden.

Jag blev lite förvånad faktiskt att han kunde koppla av så bra.

Underbart

Åkte till Gärdet för att gå vardagslydnadskurs speciellt för omplaceringshundar och jag tyckte det var bra och Taz var superduktig. Vilken skillnad det var jämfört med hur det var på brukshundklubben. Han var lugnare nu och han var fokuserad på mig. Så otroligt kul och det gör mig så peppad att fortsätta träna.

Fästingar och träning

Jag har gett upp bärnstenshalsbandet och har nu ett örthalsband mot fästingar. Får vi se om det fungerar istället. Man kan ju hoppas.

Ikväll ska vi in till stan och gå kurs. Tycker det är lite jobbigt att åka iväg men det är nyttigt för oss. Helst vill man ha något tips som bara vips gör Taz lugn men det fungerar ju inte så, det är bara träna, träna som gäller. Det blir lätt att man undviker situationer som är jobbiga men det håller inte i längden att göra så. Efter den lilla svackan när vi hade haft besök så känner jag igen att nu jäklar ska vi kämpa på.

Träning

Det var mycket bättre i går än det varit dom tidagare gångerna med instruktören. Det var mer fokus på oss och våra problem.  En del tips angående stress och separationsångest. Tränade hundmöten. Vi får gå gratis vardagslydnadskurs för omplaceringshundar, det är tre gånger kvar och jag kanske ska gå på det.

Frågade om kastreringen och hon jag köpt av påstår att alla hundarna kastreras men att hon ändå skulle kolla upp saken.

Morgondagen

I morgon ska vi träffa "hundpsykologen" eller vad jag ska kalla henne för. Hon som jag köpte Taz av ska också med. Vad hon ska med och göra har jag ingen aning om. Vad det är tänkt att vi ska göra har jag inte heller någon aning om. Jag har skrivit mail till henne och sagt att jag verkligen är missnöjd så blir spännande att se om det blir annorlunda den här gången.

I morgon ska jag fråga om Taz verkligen är kastrerad som det påstås att han är. Vid två tillfällen har jag tydligt känt pungkulor. Jag börjar bli rätt övertygad om att dom ligger där i buken.

Besök i helgen

Mycket åka bil och ut och titta på olika platser. Det har varit flås, gnäll, dra i kopplet, saliven har sprutat och det har varit allmän hysteri nästan hela tiden. Åka bil har gått ganska bra, han har varit stilla och blivit tyst efter ett tag. När man klivit ur bilen har det varit megahysteri och tokskäll. Då fick han panik och trodde att den andre skulle försvinna. Han har dragit som en tok i kopplet precis hela tiden. Varit helt okontakbar.

Det är jättejobbigt och frustrerande. Jag hamnar alltid i en liten svacka när vi haft besök då jag kan känna att jag vill ge upp. När det har kommit en kompis som åkt ganska långt för att umgås med mig då känns det oartigt att ägna massa tid åt att träna hund.


Flås flås


Lik Welsh Corgi på det här fotot tycker jag


Såhär ser det ut efter en helg med besök och utflykter
 

Tyckte det var så bra :)

Innan kursen började så stod jag och tittade på dom som tränade agility. Det var en svår bana och en av hundarna tog fel hinder flera gånger, hon missförstod tror jag. Matten tog tag i nackskinnet och lyfte upp hunden så den skrek till. Då gick instruktören fram och slet tag i mattens hår.

Sista gången på kursen

Gjorde resten av allmänlydnadspasset. Som vanligt helt otroligt svårt att få Taz att fokusera på mig. Det slängdes hejvilt med leksaker och det är den värsta störningen av dom alla, Taz har fokus på leksakerna och endast leksakerna, världen runt om existerar inte just då. Istället för att stå still medans vi väntade på vår tur gick vi undan lite och tränade att gå fot och det gick riktigt bra emellanåt. Instruktörerna såg oss och blev lite förvånade tror jag. Dom tror att jag blir nervös när andra tittar på och det är därför det går sämre då. Kanske ligger det lite i det men det är nog inte hela sanningen.

Allmänlydnadspasset, moment, betyg (Behöver träna mer på, Väl genomfört eller Mkt väl genomfört) och mina kommentarer:
Kvarsittning med störning 1-2 minuter, Behöver träna mer på - Taz tog chansen direkt att springa till instruktörerna som höll i leksaker.

Möte med hundar på naturstig, Behöver tränas mer på - Jag tycker det gick väldigt bra. Drog lite i kopplet men annars lysande med tanke på hur det brukar vara när andra hundar är så nära.

Sitta tyst i bil med störning ca 5 m utanför, Mkt väl genomfört - Inte mycket att säga, han satt tyst och fint helt enkelt.

Gå fint vid sidan eller bakom, Väl genomfört - Det är väl inte så många meter vi har lyckats gå fint under kursen men vi fick tydligen godkänt på det.

Hantering/visitation, Väl genomfört - Jag gick igenom hela Taz, gick bra förutom att han ville bitas när jag kollade bakbenen. Instruktörern kollade tänder och det gick bra bortsett från att Taz hade lite svårt att vara stilla.

Inkallning utan störning, Väl genomfört - Det har aldrig varit några problem tidigare men nu är det tydligen det. Han kommer till mig direkt men drar sen så jag hinner inte koppla. Inte godkänt enligt mig.

Inkallning med störning, Behöver träna mer - Det var leksaker som störning så ja ni kan ju gissa själva att det gick åt helsike.

Stoppkommando, Behöver tränas mer på - Vi har inte tränat in något stoppkommando så självklart blev vi inte godkända på det.

Passivitetskontroll, Väl genomfört - Han stod stilla men han drog och gnällde för han ville till leksakerna. Inte godkänt enligt mig.

Nosaktivering, Mkt väl genomfört - Personspår för första gången och han var jätteduktig.

Valfritt moment, Ej betygsatt - Vi skulle ha visat "snurra" men det gick inte. Taz var okontaktbar.

Pinsamt

Vi var ute på en liten tur nyss och skulle gå in genom porten. Då stod en granne med en 13 veckor gammal valp i famnen. Taz fick för sig att skälla på den, jag tror mer det var att det stod en kille i mörkret som skrämde Taz. Jag försökte få tyst på honom, det är inte så kul att han skäller vid kl 23 precis utanför huset. Då gick selen upp och åkte av! Så Taz kutade fram och skällde, sen sprang han omkring och nosade och ville inte alls komma till mig. Fick ändå ganska snabbt tag i honom. Bad jag om ursäkt för att min skälliga byracka sprang fram? Nej det glömde jag helt bort. Jag skyndade mig iväg och skämdes.

Men va sjutton åkte selen upp för? Läskigt, vet inte om jag törs använda den mer. Om jag hade knäppt den dåligt så borde den ju gått upp tidigare under promenaden tex. när Taz sprang runt och lekte med en boll. Jag vet inte. Var iallafall tur att han inte sprang ut i vägen eller något sådant.

Hade varit perfekt för oss

Jag hittade precis på en sida på nätet där det står om några som ordnar hundpromenader här i Tyresö på söndagar. Under promenaden kan man få lite tips av instruktörer och man får träning att vara med andra hundar och träffa andra hundmänniskor. Jag hade så gärna velat vara med på det men jag jobbar varenda söndag en lång tid framöver. Synd.

Update: Ser nu att deras filosofi inte riktig stämmer överens med min. Tveksamt om man skulle gå deras kurser men en promenad skulle jag ändå kunna tänka mig att testa. Får se om man får chans att göra det längre fram.

Ändrat beteende

Taz har alltid sovit i sängen på nätterna. Men dom två senaste nätterna har han lagt sig under sängen, klämt in sig bakom lådor som jag har där. Vet inte hur länge han legat där, han har sovit i sängen på morgonen när jag vaknat. Men jag skulle verkligen vilja veta varför han helt plötsligt vill ligga under sängen. Tycker han är tråkig, jag vill ha honom i sängen.

Under en lång tid har jag slängt ut godis på golvet när jag ska gå hemifrån. Medans han åt så gick jag. Det fungerar inte längre utan när jag ska gå så sätter han sig i duschen. Där sitter han och ser olycklig ut. Han kan sätta sig där lång stund innan jag går iväg. Lättare att gå ut genom dörren kanske men känns inge kul när han ser så deppig ut.

Men apråpå konstigt beteende så kan Taz gå normalt i trappen igen!

Näst sista gången på kursen

Vi gjorde en del av allmänlydnadspasset i dag. Först ett personspår där vi blev väl godkända. Taz har aldrig gått ett personspår förut (vad jag vet), bara godisspår. Han var verkligen taggad. Virrade runt lite i början men sen var det fullt ös mot mål där det låg en tennisboll. Jättekul att se, så häftigt att dom direkt förstår vad dom ska göra.

Sen var det att kunna sitta i en bil utan att skälla när det går förbi människor och hundar och det gick faktiskt bra. Jag vet inte riktigt hur han betedde sig för jag fick gömma mig men han var tyst iallafall.

Efter det tränade vi hundmöten och det gick också bra. Han drog en del i kopplet men inget skällande iallafall.
Sen fick vi göra lite vad vi ville. Taz och jag tränade på sitt-stanna kvar och det gick bra. Sen försökte jag få Taz att göra något trick för det ska vi kunna visa upp nästa gång men det gick inte, han hade fokus någon helt annanstans.

Det som är kvar att göra på allmänlydnaspasset nästa vecka är:
* Kvarsittande med störning - Han är duktig på det men vet inte om vi klarar det med störning
* Gå fint vid sidan - Jättesvårt att få honom att gå fint nere på brukshundklubben
* Hantering och visitation av föraren och annan person - Går nog bra, han är väldigt förtjust i instruktörerna
* Inkallning utan störning - Han har alltid varit duktig på inkallning förut dom senaste gångerna då har det varit sisådär
*. Inkallning med störning - Tror det kan gå bra.
* Stoppkommando - Har vi aldrig tränat och inte gått igenom på kursen så det kan vi helt enkelt inte
*
Passivitet - Det är en av dom saker vi är sämst på
* Valfritt moment - Det ska vara något tricks och jag tänkte välja "snurra runt". Det är det tricks han kan bäst men eftersom det inte gick i dag så är det väl tveksamt om det fungerar nästa vecka.

Ganska skönt att kursen tar slut, jag tycker inte den varit så jättebra. Instruktörerna äter och pratar i mobiltelefon. Lektionerna är inte planerade. Vi får veta vad vad vi ska göra men ingen feedback om man gör det bra eller om man hade kunnat göra på något annat sätt. På tisdagar har dom öppen träning på brukshundklubben så tänkte gå dit då. Det är två stycken som är med och hjälper till men alla tränar det dom vill träna på. Så då kan man bestämma mer själv hur man vill träna och vad man vill träna på men ändå få störningen av folk och hundar.

Valp

Träffade en 13 veckor gammal labradorvalp i dag. Den såg så glad ut när den såg mig och började bita i mina byxor och händer och tyckte nog att vi skulle leka. Supersöt och busig var den.

Kurs igen

Den här gången stod det att vi skulle hålla på med olika nosaktiviteter. Hundarna fick nosa efter köttbullar, det var allt. Lektionen var inte alls planerad så dom stod och funderade på vad dom skulle hitta på (känns lite oproffsigt faktiskt). Men sedan blev det lydnad resten av tiden. Inkallning med störning, platsliggning, budföring, hopp över hindret, slalom mellan hundarna, förbudsövning.

En höglöpande tik med i gruppen och resten hanar. Taz brydde sig inte. Resten av hundarna klarade det bra också. Taz gnällde hela tiden, drog i kopplet och var svår att få kontakt med. Så har det varit hela tiden och det har inte blivit mycket bättre. Jag hade svårt att få honom att gå fot. Inkallningarna fungerade sådär, han kom till mig direkt men så hann jag inte koppla honom så han stack iväg när han hade fått godis. Platsliggningen gick ganska bra, lite svårt att sitta eller ligga kvar men han stannade kvar på platsen iallafall. Budföring är en ny grej som han inte riktigt hajjat än men han verkar gilla det. Hopp över hindret är inga större problem, lite mycket nosa först bara. Slalom mellan hundarna gick bra bortsett från att han drog i kopplet. Förbudsövningen att kunna passera köttbullar gick inte så bra eftersom jag inte fick så bra kontakt med Taz och jag är inte den som så gärna vrålar "nej" när det är massa människor runt omkring.

Han har skällt mindre och mindre för varje gång vilket verkligen är postitivt. Tyvärr tycker jag att han är lika stressad/uppjagad nu som han var från början. När vi är själva så är han så uppmärksam och lugn och på kursen är han helt tvärtom. Som jag skrivit förut så gick det bättre på förra kursen då alla hade ett eget litet område att träna på. Här tränar en i taget och resten tittar på. Det blir så mycket tid att bara stå och titta och det känns som Taz bara står och samlar massa energi under tiden. Den största anledningen till att jag valde att gå kursen var för att han bara skulle få vänja sig vid att vara i närheten av andra hundar. Där har det ju blivit framsteg. Sen hade jag önskat att han hade kunnat fokusera mer på mig men den här kursen var kanske lite för svår. Jag tror vi ska gå ner själva till klubben och träna. Att dofterna i gräsmattan och hundar och folk på avstånd är tillräckligt med störning just nu.

Jag tycker kursen är lite väl tävlingsinriktad för att vara en vardagslydnadskurs. Jag som aldrig ska tävla med Taz anpassar lydnaden lite efter vad som passar oss. Han kan ibland gå på höger sida om mig för jag tycker det är praktiskt vid tex. hundmöten, han behöver inte sätta sig på min vänstra sida vid en inkallning huvudsaken är att han kommer och jag struntar faktiskt i hur han hoppar över hindret sålänge han tycker det är kul att göra det. Men på den här kursen är det väldigt noga och när jag en gång hade Taz på min högra sida när han hoppade över hindret så fick jag minsann veta att så får man inte göra!

Om två veckor är det dags för allmänlydnadspasset. Man ska ju inte vara pessimist men jag gissar att det faktiskt inte kommer gå så bra. Men jag struntar i det och ser det som en tillfälle att träna.

Kvällsdopp


Spanar på folk

Passivitetsträning utanför centrum i dag. Jag satt och läste och njöt av solen. Taz satt och tittade på ingången till centrum där det passerar människor ut och in hela tiden. Det kom till och med en hund och satte sig vid bänken brevid men det märkte inte Taz. Jag flyttade mig en bänk bort, tänkte att han lär upptäcka hunden och den var lite för nära. Efter ett tag började Taz nosa lite runt omkring sig istället. Efter ytterligare en stund tog han upp en sten. Då hade han nog börjat lessna på att det inte hände något. Han är inte den som lägger sig och slappnar av, han måste ha koll på vad som händer men han  gnällde mycket mindre den här gången.

Jag blir irriterad

Vi har klarat oss ifrån lösa hundar länge men nu verkar vi råka ut för det titt som tätt igen. Jag kan fortfarande inte förstå varför folk inte kan visa lite hänsyn och varför dom inte är mer rädda om sina hundar. Att man nån gång misslyckas med en inkallning kan jag förstå, det är ingen katastrof, men dom som är totalt nonchalanta blir jag galen på. Nu på kvällen kom det en lös hund. Taz och jag gick undan en bit, jag gav honom en tennisboll. Det gick jättebra, ända tills den jäkla hunden kom fram. Taz var ju tvungen att släppa bollen och skälla. Hundägaren stod bara och tittade, kallade inte på hunden, bad inte om ursäkt.

Jag blir så ställd i såna situationer. Ska jag bara dra iväg med Taz? Ska jag släppa på flexikopplet och riskera att Taz biter den andra hunden? Ska jag gå fram och strypa hundägaren?

RSS 2.0